Инжекциите за отслабване с търговски наименования Оземпик и Вегови носят гигантски печалби

...
 Инжекциите за отслабване с търговски наименования Оземпик и Вегови носят гигантски печалби
Коментари Харесай

Как инжекциите за отслабване може да разтърсят икономиката

 

Инжекциите за намаляване с търговски наименования Оземпик и Вегови носят великански облаги за датската фармацевтична компания Ново Нордиск. Активната съставна част семаглутид, в началото създадена за лекуване на диабет вид 2, намалява апетита. Така хората, приемащи лекарството, употребяват по-малко.

Означава ли това, че компаниите, които доставят супермаркети, както и производителите на храни би трябвало да се тревожат, че продажбите им могат да намалеят? И какъв е резултатът от извънредно известните инжекции върху останалите стопански браншове? 

Тенденцията е налице

Веригата супермаркети Уолмарт, която е известна с това, че употребява неизмеримо огромни опаковки, оповестява, че към този момент е забелязала смяна в държанието на клиентите. В началото на октомври шефът на бизнеса в Съединени американски щати Джон Фърнър изясни, че потребителите, употребяващи инжекции за понижаване на апетита или медикаменти против затлъстяване, купуват по-малко храна. Това е изводът от разбор на потребителските данни на веригата.

Акциите на Уолмарт не са единствените, които поевтиняха на фондовата борса, написа немската обществено-правна медия АРД. Дяловете на интернационалните марки като Lindt & Sprüngli, Nestlé и Kellanova също изгубиха част от борсовите си стойности. И вложители, и производители са все по-загрижени от намаляващите продажби.

Сериозно отражение

Това бе резултат и от разбор на капиталовата банка " Барклис ", който предвижда спад в продажбите с повече от 1% за фирмите от хранително-вкусовия бранш поради известността на медикаментите против затлъстяване и инжекциите за намаляване. Дори и продажбите на производители на алкохолни питиета биха могли да спаднат до 3 %. Хората, приемащи тези медикаменти, понижават дневния банкет на калории с към 20 до 30 %.

Германските производители на сладкарски и захарни произведения към момента не са наранени от наклонността. От компанията за бисквити и шоколадови произведения Bahlsen например разясняват пред АРД, че към момента не са забелязали спад в продажбите си поради инжекциите за намаляване. Въпреки това показват, че наблюдават от близко развиването на обстановката.

За разлика от Съединените щати, където през последното тримесечие на 2022 година са били издадени над 9 млн. предписания за инжекции за намаляване, в Германия към този момент не се шуми прекалено много към тези препарати, изяснява Щефан Рисе от компанията за ръководство на активи „ Акатис Инвестмънт “. Това е обвързвано и с обстоятелството, че във Федералната република инжекциите се продават единствено по рецепта и то единствено за възрастни и юноши, страдащи от болестно затлъстяване или съществени заболявания като диабет вид 2 и високо кръвно налягане.

Какви са прогнозите?

Високата цена също отблъсква мнозина, отбелязва АРД. Засега цената на Оземпик и Вегови не се покрива от здравните каси. А частните здравни каси ги заплащат единствено при избрани условия. Експертите обаче чакат възходящ интерес към инжекциите за намаляване в международен мащаб. Според оценки на американската капиталова банка " Морган Стенли " до 2035 година броят на хората, които употребяват инжекциите единствено в Съединени американски щати, може да се усили съвсем петорно до 24 млн. души.

АРД отбелязва, че всичко това би могло да разтресе главно обичайния пазар на диетични артикули. " За фирмите с бизнес модел, ориентиран към пациенти с наднормено тегло, инжекциите за намаляване несъмнено съставляват конкуренция ", разяснява Рисе.

Според немската обществено-правна медия дейната съставна част семаглутид може може да се употребява и при болести на бъбреците. Възможно е по-късно да бъдат нужни по-малко диализи на пациенти.

Поглед към бъдещето: всеобщ артикул?

" Ако здравните каси решат да покриват цената на медикаментите, Вегови и Оземпик имат капацитет да станат всеобщ артикул ", предвижда Рисе. Няколко огромни здравни каси, които не пожелаха да бъдат посочени, обявиха, че наблюдават деликатно резултатите от медицинските проучвания на инжекциите за намаляване.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР